Договір про право інтелектуальної власності: особливості

Договір про право інтелектуальної власності: особливості
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Щоб передати право власності, необхідно підготувати відповідний договір.

Відповідно до чинного законодавства право розпорядження та право власності між собою пов'язані. Саме тому люди періодично стикаються з такою проблемою, як відчуження певної інтелектуальної власності. Щоб на офіційному рівні перепоступити права, потрібно підготувати та оформити договір. Цю юридичну угоду повинні готувати професіонали, які мають відповідний досвід. Тому, якщо для когось ця проблема актуальна, розробка договорів про передачу прав інтелектуальної власності в ЗКГ стане найкращим її рішенням.

Основні види прав інтелектуальної власності

Наразі виділяють кілька основних категорій, які мають певні особливості:

  • Авторське та суміжне право. До найпоширеніших об'єктів авторського права відносяться різноманітні витвори мистецтва, комп'ютерні утиліти, література, і навіть хореографічні постановки та багато іншого. Що ж до авторства, воно може належати як одній особі, так і кільком.
  • Промислова власність. У цей перелік входять певні селекційні перемоги, і навіть певні кошти індивідуалізації чи нові розробки. Простими словами, власником прав у цьому випадку буде не фізична особа, а юридична, тобто компанія.

Щоб передати право власності, необхідно підготувати відповідний договір. До нього прописують всі важливі моменти.

Договір про право інтелектуальної власності: особливості

Які види договорів існують?

Для того, щоб виконати все відповідно до чинного законодавства, можна оформити декілька видів договорів:

  • Ліцензійні договори. У цьому документі зазначається інформація про те, що одна сторона передає права іншій. Такий вид договору може готуватися за різних умов (поодиноке використання, невиключна чи виняткова ліцензія).
  • Договір, згідно з яким передаватимуть виняткові майнові права на певний об'єкт інтелектуальної власності. Відповідно до цього документа права передаються іншій стороні.
  • Франшиза. Відмінна риса цього договору — отримання автором певної винагороди за те, що інші будуть використовувати його інтелектуальну власність. При цьому до франчайзу само право власності не переходить.

Для того, щоб все зробити правильно і згідно з законом, слід діяти відповідально. Дуже важливо, щоб усі заходи виконували професійні юристи. Наприклад, можна звернутися до компанії ZKG, яка працює в цьому напрямку протягом тривалого часу.

Саме юристи здатні правильно підготувати всі види договорів, за допомогою яких передаватиметься право інтелектуальної власності.

Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист ARDinform
01.04.2023 в 01:24 Рейтинг: 5.0 // 2
Теги: авторське право, право інтелектуальної власності
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.