Курс долара: прогнози до кінця 2023 року

Курс долара: прогнози до кінця 2023 року
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Спираючись на експертну думку, варто вважати, що курс гривні до долару залишатиметься стабільним і різких коливань можна не боятися.

Більшість фахівців припускають, що до кінця 2023 року курс долара на території України буде стабільним. Як прогнозують Rates Фінанси в Україні, зростання очікувати не треба і, скоріш за все, курс буде твердо триматися на нинішніх показниках.

Основні причини стабілізації курсу валют

Багато хто вважає, що основну кризу пройдено і вартість долара вже не перевищуватиме 39 гривень. Багато фахівців та аналітики відзначили, що подібне покращення обумовлене кількома ключовими причинами:

  1. НБУ запровадив відповідні заходи, спрямовані на запровадження певних обмежень. Вони стосувалися непродуктивного виведення валюти.
  2. Перед проведенням посівної від аграріїв та підприємців, які працюють у сфері сільського господарства, надійшло значно більше пропозицій долара та євро.
  3. Додатково стабілізувалися і девальваційні очікування як бізнесу, так і населення.

Національний Банк України зазначив, що спочатку очікувалося підвищення ціни євро та долара. Завдяки тому, що було вжито певних заходів, курс вдалося стабілізувати. І зараз вартість долара за курсом НБУ становить 36,5 на купівлю і 37,5 на продаж.

На валютний курс позитивно вплинуло й те, що друк гривні було припинено. Спочатку такі дії здійснювалися для того, щоб підтримувати державний бюджет. Але професійні економісти знайшли інші вирішення цієї проблеми.

Курс долара: прогнози до кінця 2023 року

Чи буде знову гнучкий валютний курс?

У процесі проведення досліджень вдалося з'ясувати, що за сприятливого результату можна буде повернути знову гнучкий обмінний курс. Для цього потрібно буде виконати певні умови, а також реалізувати низку кроків.

Важливо розуміти, що подібні валютні обмеження Національний Банк поступово послаблюватиме. Це дозволить унеможливити виникнення різких стрибків.

Які прогнози роблять експерти?

Більшість експертів вважає, що курс долара буде лишатися стабільним. Але не відкидають вірогідності, що через загострення бойових дій можуть бути певні коливання з падінням гривні та ростом долара. Спровоковано це може бути тим, що люди в паніці купуватимуть долари, щоби зберегти свої накопичення.

Якщо НБУ скасовує фіксований курс, то варто чекати на стрибок долара до 40. Але навряд чи це станеться до кінця 2023 року, експерти майже одностайно вважають, що таке рішення зараз не на часі.

Спираючись на експертну думку, варто вважати, що в поточному моменті курс гривні до долара залишатиметься стабільним і різких коливань можна не боятися.

Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист ARDinform
10.07.2023 в 00:01 Рейтинг: 5.0 // 3
Теги: курс валют, курс гривні до долару
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.