Окуляри псують зір: вигадка чи правда?

Окуляри псують зір: вигадка чи правда?
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Міфи про зір поширені. Один з них: носіння окулярів призводить до погіршення зору. Спростовуємо міф та розповідаємо правду про окуляри.

Кількість людей з поганим зором щороку зростає — це статистично встановлений факт. На тлі такої ситуації невпинно зростає і попит на засоби корекції зору, тобто на окуляри та контактні лінзи. Добре, що сучасна офтальмологія достатньо розвинена, аби люди навіть зі складними вадами зору могли добре бачити за допомогою засобів корекції. 

Здавалось би, в добу інтернету, коли можна прогуглити та дізнатися про що завгодно, жодних хибних переконань про зір серед загалу залишитися не повинно. Але ні, міфи про зір все ще досить поширені. Один з них: носіння окулярів призводить до ще більшого погіршення зору. Спростовуємо цей міф і розповідаємо правду про окуляри для зору далі у статті.

Окуляри та зір: що необхідно знати

Переконання про те, що носіння окулярів ще більше псує зір здебільшого пояснюють так: через наявність окулярів очі “розслабляються”, що провокує подальше погіршення гостроти зору. Насправді це неможливо. Окуляри (або контактні лінзи) призначаються при відхиленнях в роботі оптичної системи ока, через які людина не може добре бачити та, відповідно, повноцінно жити. Це зокрема міопія, астигматизм, гіперметропія, пресбіопія. Носіння окулярів при зазначених діагнозах дозволяє коригувати відхилення в роботі оптичної системи ока та забезпечити пацієнту можливість повноцінно бачити. 

Окуляри, як і контактні лінзи, коригують зір тимчасово — поки ви їх безпосередньо носите. Вони не можуть спричинити жодних перманентних змін в роботі ока: ні негативних, ні позитивних.

Тобто всупереч поширеному міфу,  носіння окулярів насправді не псує зір.

окуляри

Що буде якщо не носити окуляри, коли є така потреба

Чи псує зір носіння окулярів ми вже з’ясували, а от як щодо такого запитання: чи може погіршитися зір якщо НЕ носити окуляри, коли є таке призначення? Відповідь — ні, відмова від окулярів не призведе до подальшого погіршення гостроти зору.

Точніше причиною ймовірного подальшого погіршення зору навряд буде саме відмова від носіння корекції. Але відмова від корекції цілком може бути причиною зорового перенапруження та підвищеної втомлюваності очей, адже доведеться постійно мружитися та додатково напружуватися очі, щоб щось розгледіти.

Як зрозуміти, що окуляри підібрані неправильно

Треба ще розуміти, що кожен пацієнт — це індивідуальний випадок і не потрібно узагальнювати. Трапляються випадки, коли носіння неправильно підібраних окулярів дійсно може мати негативні наслідки для зору.

Щоб уникнути такого, купувати окуляри потрібно лише за актуальним рецептом від офтальмолога. Цей рецепт надається після комплексної діагностики зору лікарем. Оновлювати рецепт рекомендується кожні 1-2 роки — залежить від індивідуальної специфіки проблем із зором.

окуляри

На те, що ваші окуляри вам не підходять, можуть вказувати такі симптоми:

  • під час носіння окулярів все одно доводиться мружитися, щоб розгледіти щось на певній відстані;
  • після тривалого носіння окулярів починає боліти голова, виникає запаморочення та навіть нудота;
  • очі втомлюються швидше звичайного;
  • відчувається сильна зорова напруга, через що окуляри постійно хочеться зняти.

Пам’ятайте: зір легко зіпсувати та важко відновити. Завжди дбайте про здоров’я своєї зорової системи та відвідуйте офтальмологічний кабінет мінімум один раз в рік.

Регулярні профілактичні візити до лікаря дозволяють контролювати зір і вчасно діагностувати будь-які відхилення. 

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ARDinform
03.02.2024 в 18:58 Рейтинг: 0.0 // 0
Теги: міфи, Зір, окуляри
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.