Випадіння матки у жінок: причини та класифікація проблеми

Випадіння матки у жінок: причини та класифікація проблеми
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Випадіння матки прогресує поступово, патологію можна класифікувати на 4 стадії. Чим раніше звернутись за допомогою, тим ефективнішим буде лікування.

Опущення або випадіння матки — патологічний стан жінки, при котрому матка зміщується нижче від свого анатомічного положення, може навіть випадати назовні. З віком вірогідність розвитку цієї патології підвищується.

Можна виділити цілу групу причин, які можуть призвести до випадіння матки:

  • надмірна фізична активність, у тому числі підйом важких предметів;
  • часті або ускладнені пологи;
  • хвороби сполучної тканини, що призводить до послаблення зв'язок;
  • гормональні порушення — зниження виробки жіночого статевого гормону естрогену, що найбільш характерне для клімаксу;
  • отримання механічних травм репродуктивних органів.

Випадіння матки прогресує поступово, патологію можна класифікувати на чотири стадії. Якщо на першій з них внутрішній орган опускається несуттєво, то на другій тіло матки проникає в піхву, а на 3-4 стадії спочатку шийка, а потім і тіло матки повністю виходять назовні. Чим раніше звернутись за допомогою, тим ефективнішим та простішим буде лікування.

Симптоматичні прояви випадіння матки

випадіння матки

Опущення матки супроводжується поступовим прогресуванням наступних симптомів:

  1. важкість та біль в нижній частині живота;
  2. больові відчуття, що підсилюються під час інтимної близькості;
  3. відчуття наявності стороннього предмету у піхві;
  4. порушення випорожнення сечового міхура;
  5. набряки та трофічні виразки у промежині.

При ігноруванні проблеми матка стає вразливою до інфекційного ураження. Також стає неможливим нормальне проведення статевого акту, існує загроза безпліддя та навіть втрати репродуктивного органу. Тому не потрібно самостійно приймати медикаменти, варто звернутись за професійною допомогою у лікарню.

Як проходить лікувальний процес

На ранніх етапах опущення матки для зміцнення м’язів можна займатись спеціальними гімнастичними вправами. Однак найбільш ефективним є оперативне втручання, яке призначають у більшості випадків для корекції положення внутрішніх статевих органів. Операція може проводитись різними способами залежно від стадії випадіння.

Лікар може зшити м’язові оболонки та зв’язки між собою, щоб зробити їх більш міцними. Такий варіант операції призначається у більшості випадків. Якщо жінка ігнорувала проблему та звернулась за допомогою на останніх стадіях випадіння, повернення матки до анатомічного положення може бути неможливим. У такому випадку проводять лапароскопічну гістеректомію — радикальну операцію з повного видалення матки, після якого жінка втрачає можливість завагітніти.

Лапароскопічна фіксація матки проводиться у більшості ситуацій, що допомагає повернути орган у природне положення, при цьому зберігши для жінки можливість відчути радість материнства.

Джерело: bilyak.com.ua

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ARDinform
11.10.2023 в 17:51 Рейтинг: 5.0 // 7
Теги: опущення матки, жіноче здоров'я, випадіння матки
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.