Виті патч корди: типи та технічні параметри

Виті патч корди: типи та технічні параметри
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
В статті розглянемо різновиди та основні характеристики комутаційних шнурів, щоб допомогти вам вибрати оптимальні патч-корди.

Неможливо уявити собі локальну мережу без з'єднувальних кабелів, таких як патч корди на базі витої пари. Купити патч-корд є необхідним як для побудови телефонних ліній зв'язку, так і для побудови інтернет-мереж. Якісний комутаційний кабель забезпечує стабільне та надійне з'єднання. Залежно від призначення мережі та інших вимог підбирають тип та технічні параметри витого патч-корду. В статті ми розглянемо різновиди та основні характеристики комутаційних шнурів, щоб допомогти вам вибрати оптимальні патч-корди.

Різновиди патч-кордів за типом конекторів

За цією ознакою вибирати кабель патч корд дуже просто. Якщо вам потрібні комутаційні кабелі для підключення стаціонарних телефонів, то вам необхідно придбати моделі з роз'ємами RJ-12 або RJ-11.

Для IP телефонії, підключення серверів та комп'ютерів, роутерів та інших мережевих пристроїв знадобиться патч-корд для інтернету, тобто модель з конекторами RJ-45.

Примітка: патч корд, зроблений на заводі, — це завжди кабель з литим з'єднанням з конекторами. Таке з'єднання надійне, не втрачає якості з часом. Не литі моделі — це кабелі, які опресовували конектором самостійно: під час ремонту, прокладання мережі. Такі моделі менш надійні, однак додатковий захист їм можна забезпечити за рахунок спеціальних ковпачків.

Типи патч-кордів за матеріалами провідників і зовнішньої оболонки

виті патч корди

Комутаційні виті кабелі можуть мати провідники з міді або біметалу — алюмінію, вкритого тонким шаром міді. Найліпшим вибором вважаються мідні моделі, й це не дарма: мідь краще проводить сигнал та стійкіша до вигинів.

З'єднувальні шнури мають ізоляцію, яка зроблена з полівінілхлориду. Однак вона може мати додаткові властивості. Наприклад, для приміщень, де зазвичай є великі потоки людей, вибирають безгалогені та малодимні кабелі. Це вимоги пожежної безпеки.

Як вибрати патч корд за технічними характеристиками: категорія та тип екранування з'єднувального витого кабелю

Категорія відображає максимальну пропускну спроможність патч-корду. Для телефонів використовують моделі третьої категорії. Для інтернету є більше варіантів. Тож патч корд RJ45 може передавати:

  • до 1 Гбіт/сек — це моделі категорій 5 та 5е.
  • до 10 Гбіт/сек — кабелі категорій 6, 6а та 7.

виті патч корди

Варто зазначити, що чим вища категорія, тим вища й частота роботи.

Стосовно екранування. Кабелі із захисними екранами потрібні для прокладання близь силових ліній, трансформаторів та інших джерел електромагнітних перешкод. Екран захищає сигнал від їх негативного впливу. Екрановані моделі маркують як FTP або STP, або по-іншому: все залежить від типу захисного екрана.

Неекрановані моделі використовують у звичайних умовах, де електромагнітних перешкод нема або їх мало. Всі такі моделі маркують як UTP. До речі, телефонні кабелі всі неекрановані.

Вибрати якісні патч-корди для стабільного функціонування кабельної мережі — не складне завдання, якщо орієнтуватися на особливості кабелів, які перераховані в цій статті.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ARDinform
31.12.2022 в 12:40 Рейтинг: 0.0 // 0
Теги: патч корди, виті патч корди
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.