Повірка лічильників тепла: як це робиться

Повірка лічильників тепла: як це робиться
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Після перевірки лічильник встановлюється на колишнє місце і проводиться опломбування.
Лічильник тепла – пристрій, за допомогою якого є можливість контролювати спожите тепло. У разі правильно виконаного монтажу, обслуговувати пристрій нема потреби, а лише один раз в 4 роки його необхідно зняти для того, щоб виконати перевірку. Важливо розуміти, що навіть якщо пристрій справно працює, повірка лічильників тепла повинна бути проведена в обов'язковому порядку, для визначення похибки.

Що таке повірка

Процедура перевірки лічильника тепла являє собою процедуру, яка дозволяє визначити клас точності. Говорячи простою мовою, повірка дозволяє виявити похибка роботу лічильника і не виходить цей показник за межі норми. Що стосується періодичності, то вона залежить від деяких факторів:
  1. Для звичайних приладів, які сьогодні використовуються у квартирах, періодичність становить 4 роки.
  2. У разі, коли використовуються застарілі моделі, періодичність повірки становить 3 роки.
  3. Існує і міжповірочний період, який вказаний завжди в паспорті до лічильника.
Процес повірки виконується в неопалювальний сезон. З цією метою проводиться розпломбування лічильника, його демонтують і далі вже відправляють в певну організацію для того, щоб провести перевірку.

Як проходить перевірка

Після того як лічильник був демонтований і доставлений в спеціальну лабораторію, його встановлюють на проливній установці. Принцип роботи даної установки полягає в тому, що через лічильник проходить певну кількість води. Далі знімаються показання витратоміра і порівнюються з об'ємом пролитої рідини. Аналізується похибка. Після того як процес повірки буде виконаний і буде отримано позитивний результат, на лічильник ставиться клеймо державного повірника. Для того, щоб виконати правильно перевірку, необхідно вивчити методику повірки, яка своя для кожної вимірювальної техніки. Після перевірки лічильник встановлюється на колишнє місце і проводиться опломбування.
Повірка лічильників тепла: як це робиться

Алгоритм виконання робіт спеціалізованими службами

  • Проводиться демонтаж лічильника.
  • Обслуговування і перевірка працездатності й правильного функціонування. Підготовка лічильника до повірки.
  • У разі виявлення серйозної похибки, лічильник замінюється.
  • У разі позитивної перевірки, видається свідоцтво про те, що перевірка пройдена.
Головне звертатися за допомогою в перевірену компанію, у якої є всі необхідні дозволи на проведення таких дій і всі необхідні навички, досвід.
Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист ARDinform
21.04.2021 в 09:23 Рейтинг: 0.0 // 0
Теги: лічильники, повірка, тепло
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.