Правила збереження і зміцнення імунітету

Правила збереження і зміцнення імунітету
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Читайте корисні та провірені поради, які точно допоможуть зміцнити та зберегти імунітет в холодну пору.

Наша імунна система — річ унікальна. Про нього знають усі, не менш відомо і про те, що тримати його слід у бойовому стані. Дехто навіть скаже, що йому потрібна постійна підтримка у вигляді вітамінів та мінералів. Проте, на цьому наші знання здебільшого і закінчуються.

І нехай нам не обов'язково знати, як він працює і які там мікротільця знищують якісь там чужорідні тіла в крові, та вже точно обов'язково знати кожному, як його бодай не знищувати своїми повсякденними звичками. Є шанс, що після того навіть та сама "середня більшість" зацікавиться і питаннями його підтримки та зміцнення.

Як зміцнити імунітет

Єдине, що нам варто знати з галузі імунології — це те, що наша імунна система є неймовірно складним заводом, де присутні цехи, лінії і старанні працівники. Надскладна серцево-судинна система і та є простішою у порівнянні з імунітетом. Наприклад, на клітинному рівні… Втім, ми ризикуємо таки зануритися у глибоку науку.

Та якщо вже говорити простою мовою, імунітет — це теж витратний матеріал, який, проте, не вийде купити в магазині, чи, навіть, аптеці ("мені, будь ласка, півкіла імунітету"). Авжеж, можна придбати вітаміни, чи харчові домішки, які допоможуть зберегти і навіть відновити імунітет. Але вони працюватимуть лише в тому разі, якщо ви будете дотримувати  кількох елементарних правил його збереження.

1. Не курити

З димом у роті курця виникають мікроопіки, мікроотруєння та купа запалень, і його імунна система кидається на боротьбу з ними. Адже організм курця є легкою мішенню для ряду страшних захворювань (наприклад, туберкульоз), і все тому, що його імунітет вже не здатен боротися навіть і з легшими інфекціями.

Не дарма кажуть, що крапля нікотину вбиває і коня. Не виснажуйте захисні функції свого організму цією примітивною звичкою.

2. Не зловживати алкоголем

Лабораторні експерименти довели, що алкоголь пригнічує здатності протипухлинного імунітету, в рази підвищує ризик захворювань системи травлення та печінки. І от уявіть: алкоголь викликав дисфункції шлунково-кишкового тракту, вповільнив метаболізм, спричинив проблеми з підшлунковою. А імунітет вже й не може нічого цьому протиставити, бо його виснажив... той таки алкоголь!

3. Призвичаїтися до фруктів та овочів

Якщо вам здається, що це нудно і банально — спробуйте вслухатися в ці слова. А повторіть-но знову. І тепер уявіть їх — і соковитий персик, і солодкий гранат з крупними насінинами, і духмяний салат із щойно зрізаних овочів. Тепер додайте до цього образу переконане усвідомлення того, що все це і справді несе вашому організму мікроелементи (магній, кальцій, йод і цинк), вітаміни (B, C, D), які працюють винятково на вашу молодість і вправність. До речі, салат варто з'їдати перед основною стравою — тоді його клітковина засвоюється на 100%.

фрукти та овочі

4. Налагодити сон

Ви просто не зможете зберегти імунітет, якщо будете спати мало. Сон для нього — наче паливо для вашого автомобіля, наче зарядний пристрій для вашого мобільника. Дайте своїй імунній системі достатньо енергії, адже ми вже знаємо що вона є великим заводом, який постійно виробляє засоби для боротьби з інфекціями, вірусами та різними токсинами. Буде енергія — буде захист.

5. Займатися спортом

Ви ж пам'ятаєте, що спортсмени хворіють менше. Це тому, що постійний рух, регулярні фізичні навантаження змушують працювати усі органи тіла, не дають їм застоюватися і зменшувати вироблення корисних речовин всередині організму.

Крім того, після активних занять вам буде легше виконувати правило №4, а перетворення їх на звичку — ще й дотримуватися правила №6.

6. Одразу позбуватися кожного зайвого кілограма

Це секрет, та вже нехай. Жир не просто робить вашу фігуру негарною. Він відкладається як під шкірою, так і на внутрішніх органах. Але найнебезпечніше — він продукує такі гормони, які просто гукають у гості різного роду запалення. Вгадайте, хто ж мусить кидати резерви, необхідні при атаці зовнішніх хвороб, на подолання внутрішніх ворогів? Абсолютно вірно, ваш імунітет.

7. Берегти нерви

Серед тих шкідливих гормонів, що працюють проти організму зсередини, є гормони стресу. Вони є диверсантами, що виступають проти злагодженої роботи імунітету. А тривалий стрес руйнує взаємодію нервової та імунної систем.

8. Берегтися від інфекцій

А ви уявіть, що ваш імунітет — це ваш новенький автомобіль, який виблискує свіжим лаком на вигинах корпусу. Ви не напружуєте його двигун, остерігаєтеся колючих кущів і навіть найменших ям на шляху. Ви бережете його так, як має кожна людина берегти свою імунну систему.

Дбайте про неї своєчасними щепленнями від ГРЗ, гігієною, якісними продуктами, свіжим повітрям і регулярними відвідинами дантиста.

Бережіть імунітет, не змушуйте його працювати над тими проблемами, яких ви самі можете уникнути.

БАДи для імунітету

До речі, ці препарати, крім зазначеного спектру дії, мають ще один ефект: допомагають в дотриманні зазначених восьми правил. Наприклад, Комплекс вітаміну С від компанії MegaFood складається з органічних речовин рослинного походження: аскорбінова кислота з апельсином (вітамін С), біофлавоноїдний комплекс (шипшина, цедра апельсина, зелений перець, амла), фенольна суміш фруктів (апельсин, журавлина, чорниця). Привіт правилу №3. Виробник рекомендує вживати препарат для зміцнення не лише імунної системи, а серцево-судинної, а також для відновлення сил.

комплекс вітаміну С

З роллю швидкої допомоги вашій системі захисту цілком здатна впоратися одна капсула Immune One Multiple від лабораторії Bluebonnet Nutrition. Багатство її складу приголомшує: вітаміни А, С, D3, Е, вісім вітамінів групи В. Не менш потужна армія мікроелементів: кальцій, йод, магній, цинк, селен, мідь, марганець, хром, молібден. Ця формула посилена сумішами: для підтримки імунітету, для травлення і харчова суміш органічних овочів та злаків. Bluebonnet радить вживати препарат і для зміцнення імунітету, і для здолання традиційних хвороб зимового періоду.

Immune One Multiple

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ARDinform
06.12.2022 в 12:31 Рейтинг: 0.0 // 0
Теги: Вітаміни, імунітет, комплекс вітаміну С, йод, комплекс вітамінів
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.