Топ-6 цікавих фактів про Сатурн, про які ви не чули

Топ-6 цікавих фактів про Сатурн, про які ви не чули
Сатурн / Світлина: з відкритих джерел
Пізнавальний інтернет-журнал Discover підготував підбірку цікавих фактів про цього газового гіганта.

Найбільш відомий своєю чудовою системою кілець, Сатурн є шостою планетою від Сонця та другою за величиною в нашій Сонячній системі. Як і Юпітер, Сатурн є газовим гігантом і складається з подібних газів, включаючи водень, гелій і метан.

Пізнавальний інтернет-журнал https://discover.in.ua/ підготував підбірку цікавих фактів про цього газового гіганта.

1. Щільність Сатурна є найменшою з усіх планет у всій Сонячній системі

Один із маловідомих фактів про Сатурн полягає в тому, що хоча він і є газовим гігантом, він надзвичайно тонкий. При 0,69 грама на см³ Сатурн має меншу щільність, ніж вода, середня щільність якої становить 997 кг на см³.

Якби Ви могли побудувати ванну, достатньо велику, щоб у неї помістився Сатурн, планета плавала б, як м’яч, якщо Ви помістили б її у воду.

2. Сатурн має деякі подібності з Юпітером

Подібно до Юпітера, Сатурн має внутрішню мантію, яка складається з металічного водню через його тепло і тиск. За таких умов водень перетворюється з газу на металеву рідину, яка також створює потужне магнітне поле Сатурна.
Порівняно із зовнішньою мантією Юпітера, у Сатурна більше гелію. На відміну від фрагментованого ядра Юпітера, усі докази вказують на те, що ядро ​​Сатурна є доволі цілісним.

3. Тепло в надрах Сатурна досягає 11700 градусів Цельсія

Це також означає, що Сатурн виділяє вдвічі більше енергії, ніж отримує від Сонця. Однак вчені досі не з’ясували, що викликає таке тепло. Сьогодні загальноприйнятою теорією є те, що гелій занурюється крізь рідкий водень у надри Сатурна. Занурюючись, він спричиняє тертя об навколишній водень, виробляючи тепло та енергію.

4. На Сатурні також може бути алмазний дощ

Сатурн

Деякі вчені вважають, що екстремальна спека і тиск всередині Сатурна можуть спричинити кристалізацію вуглецю в гігантські  алмази. Потім ці алмази розноситимуться потужними вітрами газового гіганта.

5. У Сатурна є власні хмари

Хмари Сатурна в основному складаються з кристалів аміаку на вищих рівнях і гідросульфіду амонію на нижчих рівнях. Водяні хмари також існують на нижніх рівнях його атмосфери, зрештою час від часу викликаючи шторми. Проте бурі на Сатурні набагато потужніші, ніж на Землі.

6. Вчені досі гадають, звідки взялися кільця Сатурна

Ніхто достеменно не знає, звідки вони взялися. Сьогодні існує дві основні теорії про походження кілець Сатурна. Перша теорія припускає, що кільця утворилися з уламків зруйнованого місяця.
Тим часом друга теорія стверджує, що кільця виникли із залишків газу та пилу, коли Сатурн вперше утворився. Згодом вони потрапили під дію гравітації Сатурна і зрештою створили кільця планети.

Інші цікаві та дивовижні факти про всесвіт, планети та всю сонячну систему можна дізнатися на сайті журналу в рубриці “Космос”. Всього на сайті зібрано матеріали більше ніж на 3000 цікавих тем. Досліджуйте світ разом з Discover.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ARDinform
03.09.2022 в 17:13 Рейтинг: 0.0 // 0
Теги: космос, сатурн, факти
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.