Магістратура в Україні: які можливості дає ступінь магістра

Магістратура в Україні: які можливості дає ступінь магістра
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Ступінь магістра — це освітній рівень, який дарує людині нові можливості й робить її конкурентоспроможною на ринку праці.

Диплом магістра — вищий академічний рівень, що підтверджує здобуття людиною певного університетського ступеня. Магістратура є наступним освітньо-кваліфікаційним рівнем після бакалаврату, тобто другим. За тривалістю навчання займає близько 1,5-2 років. Термін варіюється в залежності від вищого навчального закладу та програми навчання. 

Диплом магістра завжди поціновувався набагато вище, ніж диплом бакалавра як в Україні, так і за кордоном. Безсумнівно, головною перевагою магістратури є набагато глибше вивчення тематики вибраної студентом спеціальності. У магістратурі люди мають можливість досліджувати й опрацьовувати складніші та ширші аспекти обраного академічного ступеня.

В Україні та багатьох європейських країнах у вищих навчальних закладах система освіти будується на основі Болонської системи вищої освіти. Диплом магістра є одним з трьох елементів цієї системи — він знаходиться між бакалавратом та аспірантурою. Основною метою навчання на магістратурі є підвищення рівня знань та розширення професійних умінь у вибраній сфері діяльності. Після отримання диплома магістра випускники є краще підготовленими до роботи.

Болонська система дозволяє отримати магістерський диплом, який визнають за кордоном, насамперед у тих країнах, які є учасниками Болонського процесу. Тому студенти також мають можливість професійно зростати в міжнародному товаристві та розширювати свої кваліфікаційні навички за кордоном. 

Протягом близько двох років навчання магістранти займаються написанням наукових статей на різну тематику, проходять виробничу практику, під час якої викладають студентам відповідні дисципліни, беруть участь у семінарах та конференціях, виконують практичні завдання, лабораторні роботи та наукові проєкти, ведуть різноманітні дослідження, проходять стажування, пишуть дипломну роботу та захищають її.

Саме тому багато студентів дотримуються думки, що диплом магістра надає їм деякі привілеї та дозволяє без проблем знайти роботу мрії з високою заробітною платою.

Очевидною конкурентною перевагою вступу до магістратури є можливість вибрати магістерську програму за особистими вподобаннями та бажаннями. Тобто, вибір навчальної програми не прив’язується до отриманої раніше спеціалізації. Якщо перед цим студент 4 роки бакалаврату вивчав журналістику, але хоче спробувати себе в іноземній філології, то вступ до магістратури на філологічний факультет є цілком реальним. Для цього необхідно мати попередні знання і скласти вступні іспити (вони можуть відрізнятись в залежності від спеціальності та університету).

магістратура в Україні

Українські ВНЗ пропонують широкий список для вибору спеціальності. Свідоцтво може бути видане за різними кваліфікаціями: маркетинг, комп’ютерні науки,  інженерія, журналістика, філологія, педагогіка, психологія, право, медицина, економіка, менеджмент, технології, науки про природу, мистецтво. 

Для тих людей, котрі хочуть займатися науковою діяльністю та пов’язати з цим своє життя, здобуття магістерського рівня є першим кроком для продовження навчання на наступний науковий ступінь — аспірантурі. Також можна купити диплом у Львові, що значно збільшує шанси на зайняття у майбутньому випускником вишу керівної посади. 

Ступінь магістра — це освітній рівень, який дарує людині нові можливості й робить її конкурентоспроможною на ринку праці. Вступ до магістратури є важливим кроком, який слід зробити саме тоді, коли ви впевнені у власному рішенні та готові до нових викликів. Це без перебільшення вагомий вклад у своє майбутнє та міцний фундамент для побудови відмінної кар’єри.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ARDinform
27.04.2023 в 18:16 Рейтинг: 5.0 // 2
Теги: вища освіта, диплом магістра, магістратура, університети
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.